Održavanje metlica brisača, odnosno kako produljiti životnu dob brisača

Svaki vlasnik auta zasigurno želi da njegovi brisači što dulje djeluju savršeno. Unatoč tome što životna dob brisača uvelike ovisi o samoj kvaliteti brisača, odnosno gumice brisača, postoji nekoliko stvari koje vlasnici mogu učiniti sami i na taj način metlicama brisača produljiti životnu dob. O tome smo doduše pisali već u ovom članku: Životna dob brisača, kada je vrijeme za zamjenu brisača i zašto su loši brisači opasni.

brisaci-za-auto-metlice-brisaca Trebamo biti svjesni da je gumica brisača osjetljiva gumica koja je čitavo vrijeme ispostavljena vremenskim uvjetima, UV zrakama, nečistoći koja dolazi s ceste ili se zalijepi na vjetrobransko staklo itd. A da sve bude još zahtjevnije, brisači u svojoj životnoj dobi moraju napravili veliki broj pokreta. Svaka i najmanja pogreška koja nastane na gumici odmah je vidljiva kod rezultata brisanja. Čak i ako je riječ o pogreškama koje su golom oku nevidljive, te se odmah vide kod rezultata brisanja.

 

Što dakle možemo napraviti sami kako bi produljili životnu dob brisača?

Kao prvo, možemo se pobrinuti da nam je vjetrobransko staklo uvijek što čišće. S time mislimo prije svega na svakakvu nečistoću koja dolazi s ceste, insekte koji se razmažu po vjetrobranskom staklu, ptičji izmet itd. Sva ta nečistoća na staklu polako, ali ustrajno razdire gumicu brisača, čak i ako to s golim okom nije vidljivo. Pobrinimo se dakle da nam je staklo što je moguće čišće. Ptičji izmet i razmazane insekte potrebno je odmah odstraniti sa stakla

Preporučujemo vam da prilikom čišćenja auta sa spužvicom obrišete i gumice brisača te na taj način odstranite moguću prljavštinu koja se primila na njih.

Ako duže vrijeme nije bilo kiše, odnosno duže vrijeme niste koristili brisače, preporučamo da ih svako toliko vremena upotrijebite s nanošenjem vjetrobranske tekućine za čišćenje stakla. Preporuča se da brisače pomaknemo barem 2x tjedno (dovoljno je već 5-10 cikličkih pokreta brisača).

Ljeti, kada je vani vrlo vruće, preporuča se da brisače podignemo sa stakla kako se ne bi »zapekli«, odnosno zalijepili na staklo jer će to oštetiti gumicu na mikroskopskom nivou. Također, moramo paziti da se zimi, kada počne smrzavati, brisači ne zamrznu na staklu. Ako se brisači zamrznu na staklu te ih zatim silom pokušamo pomaknuti, to će oštetiti gumicu. Također ne smijemo s brisačima brisati po smrznutom staklu. To će uzrokovati trenutačna oštećenja na gumici, zbog čega će brisači početi za sobom ostavljati crtice vode.

Ako ćete se držati gore navedenih savjeta, životnu ćete dob brisača produljiti i do 3x!

Potražite brisače za vaš auto ↓

Upotrijebite tražilicu (odaberite marku, model i godište) i potražite koji su odgovarajući prednji brisači (metlice brisača) i zadnji brisači za vaš auto.

Vaš auto nije na popisu? Kliknite OVDJE.

Za dodatna pitanja i pomoć kod kupnje nazovite nas na 01 7757 097 ili nam pišite na info@brisaci.hr

U slučaju kupnje veće količine kontaktirajte nas putem gore navedenog kontakta i priznat ćemo vam popust.