Povijest brisača

U današnje vrijeme na brisače gledamo kao same po sebi razumljive, no nije uvijek bilo tako. Naime, prvi su automobili bili bez brisača i vožnja po kiši bila je uvelike otežana, odnosno skoro pa nemoguća. U odnosu na prije prisutne kočije kod kojih su se konji, ako su naletjeli na prepreku, sami zaustavili, to kod automobila, naravno, nije bilo moguće jer je kod automobila sve u rukama vozača. Izum brisača bio je dakle samo pitanje vremena.

Prvi brisači izumljeni su 1903. godine. Prvi patent izumljen je od strane Irca, J. H. Apjohna, a njegov je izum patentiran u Velikoj Britaniji. Njegov je patent sadržavao dvije metlice brisača koje su od vrha do dna obrisale staklo.

Istovremeno se je izum odvijao i na američkom tlu, čije zasluge snosi Mary Anderson koja je svoj izum patentirala u Americi. Prilikom posjete New Yorku 1902. godine, primijetila je vozača tramvaja koji se je trudio održati čisto vjetrobransko staklo kako bi putnike što prije doveo do cilja. Vozač je imao dvije opcije: ili otvoriti vjetrobransko staklo i pustiti hladnoću i kišu u kabinu ili zaustaviti tramvaj i očistiti vjetrobransko staklo s vanjske strane. Oboje je bilo nepraktično, što je opazila i Mary Anderson. Izum Mary Anderson bio je prilično jednostavan, a sličan princip sistema brisača koristi se i danas, s iznimkom da je danas sve tehnički razrađenije. Andersoninim sistemom brisača upravljalo se ručno – naravno, iz kabine. To je još uvijek bilo bolje nego kad su vozači morali čekati da kiša prestane padati ili kad su se morali voziti s otvorenim staklom, odnosno zaustavljati vozilo kako bi staklo očistili s vanjske strane. Do 1916. godine svi su automobili koji su bili proizvedeni na američkom tlu bili opremljeni s njezinim brisačima.

1917. godine Charlotte Bridgwood izumila je prvi sistem brisača koji je djelovao automatski. Izum nije bio u potpunosti razrađen jer su si neki vozači još uvijek morali pomagati sami – s jednom rukom šofirati, s drugom pa pomicati brisače.

Povijest-brisaca Kasnije, 1917. godine, J. R. Oishei, koji je na kišovit dan sudjelovao u nesreći vozila i biciklista, izumio je »rain rubber« koji je predstavljao pomagalo koje je vozač pričvrstio na automobil u slučaju kiše. Pomagalo (brisač) se je upotrebljavalo ručno, a bilo je namješteno na vrhu vjetrobranskog stakla. Oishei je pomagalo patentirao, a izrađivati ga je započela tvrtka Tri-Continental Corporation (kasnije poznata kao Trico).

1921. godine američki izumitelj William Folberth izumio je sistem brisača koje je pokretao vakuum koji je nastajao u sukcijskom sistemu motora. Tvrtka Trico, čije je ime do tada već bilo poznato, otkupila je Forberthovu tvrtku 1925. godine za milijun dolara i započela sama dalje prodavati taj proizvod. Doduše, sam sistem imao je nekoliko problema, a najveći je bio brzina djelovanja. Ako su okretaji motora bili visoki, vakuum u sukcijskom sistemu se je smanjio, što je dovodilo do tog da su brisači djelovali sporije ili su se u potpunosti zaustavili. Unatoč tome, taj se je sistem koristio još nekoliko godina.

1925. godine Bosch je predstavio električne brisače koji su bili rezervirani samo za luksuznija vozila, a bili su namješteni na vrhu vozila.

Sljedeći veliki izum na području brisača dogodio se 1962. godine. Naime, te je godine Robert Kearns izumio električne brisače koji su djelovali u prekidima. Sistem je predstavio Fordu u nadi da će taj upotrijebiti njegov sistem. No Ford je sistem samo malo izmijenio i predstavio ga na svojim vozilima 1969. godine. Drugi proizvođači slijedili su ubrzo nakon tog. Robert Kearns je zbog otuđenja ideje tužio Ford i Chrysler te je nakon više godina dobio milijunsku tužbu.

Povijest brisača je dakle svakako bogatija nego što ste to u početku možda mislili. Razvoj od jednostavnih metlica brisača na ručni pogon pa do automatskih brisača sa senzorima kakve imamo danas trajao je više od 100 godina.

Metlicebrisača.com
Mogućnost grešaka kod unošenja.

Potražite brisače za vaš auto ↓

Upotrijebite tražilicu (odaberite marku, model i godište) i potražite koji su odgovarajući prednji brisači (metlice brisača) i zadnji brisači za vaš auto.

Vaš auto nije na popisu? Kliknite OVDJE.

Za dodatna pitanja i pomoć kod kupnje nazovite nas na 01 7757 097 ili nam pišite na info@brisaci.hr

U slučaju kupnje veće količine kontaktirajte nas putem gore navedenog kontakta i priznat ćemo vam popust.