Različiti sistemi (načini djelovanja) prednjih brisača

Kroz povijest brisača pojavilo se više različitih sistema (načina djelovanja) brisača. Danas je najčešća verzija prednjih brisača tandem (slika br. 1). Dva brisača djeluju usporedno i istovremeno te se pomiču u smjeru vozača. Način djelovanja ovisi o tome je li auto namijenjen tržištu s volanom na lijevoj strani ili tržištu s volanom na desnoj strani (slika br. 2).

brisaci-metlice-brisaca-sistem-1

brisaci-metlice-brisaca-sistem-2

Poznajemo i druge načine djelovanja brisača. Vrlo čest način je i suprotno djelujući sistem koji se u nedjelujućem položaju nalazi ili ispod (slika br. 3) ili iznad (slika br. 4). Kod tog sistema su u većini primjera brisači prilično veliki kako bi mogli obrisati što veću površinu stakla, posebice na strani vozača.

brisaci-metlice-brisaca-sistem-3

brisaci-metlice-brisaca-sistem-4

Poznajemo i aute koji ispred imaju samo jedan brisač. Taj može djelovati polukružno (slika br. 5) ili tako da se kod rubova istegne kako bi obrisao što veću površinu stakla (slika br. 6).

brisaci-metlice-brisaca-sistem-5

brisaci-metlice-brisaca-sistem-6

Postoje također i neki još rjeđi, odnosno stariji sistemi:

Slika br. 7 – sistem koji je upotrijebljen na nekim autobusima, vojničkim vozilima, kamionima i ponekim starijim autima.

Slika br. 8 – sistem koji koriste 3 brisača. Prisutan je na nekim autima koji su napravljeni za američko tržište, zbog pravila koje određuje da mora biti obrisan određen postotak vjetrobranskog stakla.

Slike br. 9 i 10 – sistemi koji su upotrijebljeni na nekim starijim autima i vojničkim vozilima.

brisaci-metlice-brisaca-sistem-7

brisaci-metlice-brisaca-sistem-8

brisaci-metlice-brisaca-sistem-9

brisaci-metlice-brisaca-sistem-10

Izvor slika: www.wikipedia.org

Potražite brisače za vaš auto ↓

Upotrijebite tražilicu (odaberite marku, model i godište) i potražite koji su odgovarajući prednji brisači (metlice brisača) i zadnji brisači za vaš auto.

Vaš auto nije na popisu? Kliknite OVDJE.

Za dodatna pitanja i pomoć kod kupnje nazovite nas na 01 7757 097 ili nam pišite na info@brisaci.hr

U slučaju kupnje veće količine kontaktirajte nas putem gore navedenog kontakta i priznat ćemo vam popust.