Životna dob brisača, kada je vrijeme za zamjenu brisača i zašto su loši brisači opasni.

  • O čemu ovisi životna dob brisača i kako produljiti životnu dob brisača?
  • Kada brisači više nisu upotrebljivi, odnosno kada je vrijeme za zamjenu brisača i zašto su loši brisači opasni?

Životna dob brisača ovisi o više čimbenika. Trebamo biti svjesni da je gumica brisača vrlo tanka i osjetljiva. Gumica mora biti vrlo savitljiva te svoj posao obavljati savršeno i to u vrlo zahtjevnim uvjetima. Naime, tokom svoje životne dobi ruka brisača napravi puno pokreta. Svaka, pa i najmanja pogreška na gumici brisača (čak i ako je riječ o mikro pogreškama koje su ljudskom oku nevidljive) odražava se u kvaliteti brisanja stakla.

Brisači za auto, metlice brisača

Savjeti za dulju životnu dob brisača i o čemu ta ovisi:

  • Životna dob uvelike ovisi o kvaliteti gumice od koje je brisač izrađen te dodatne obrade gumice (na primjer o grafitnom ili teflonskom premazu koji se brinu za dugotrajnije optimalno brisanje).
  • Budući da je riječ o, kao što smo već spomenuli, vrlo tankoj, savitljivoj i osjetljivoj gumici, vrlo je važno da ljeti pazimo kako se brisači ne bi „zapekli“ na staklu. U slučaju da auto duže vrijeme stoji na vrućem suncu, preporuča se da brisače podignemo sa stakla. Također se zimi brisače ne preporuča pustiti smrznute na staklu jer se prilikom odljepljivanja sa smrznutog stakla gumica ošteti (čak i ako oštećenja nisu vidljiva golim okom, ta svejedno utječu na kvalitetu brisanja). Tako se također zimi preporuča da kada vani smrzava, a auto imamo na otvorenom, brisače podignemo sa stakla.
  • Veliki broj oštećenja na gumici uzrokovan je brisanjem smrznutog stakla. Time uvelike oštećujemo gumicu brisača. Taj se čin dakle ne preporuča, a za odmrzavanje stakla preporuča se korištenje tekućine, odnosno sprej za odmrzavanje stakla.
  • Brisačima ne smijemo brisati po suhom staklu jer to uzrokuje snažno trenje između stakla i gumice brisača. Ako moramo staklo očistiti od nečistoće, potrebno je upotrijebiti dovoljnu količinu vjetrobranske tekućine za čišćenje.
  • Neka sredstva za čišćenje vjetrobranskog stakla mogu oštetiti gumicu. Naime, neka sredstva sadrže tvari zbog kojih gumica brisača ojača te zbog čega ta više nije dovoljno elastična kako bi mogla kvalitetno obavljati svoj posao.
  • Gumicu brisača može također oštetiti pretjerano prljavo staklo. Npr., to se može desiti zbog ptičjeg izmeta (jeste li znali da ptičji izmet sadrži kiseline koje mogu razrezati čak i lak?), prljavštine koju na auto baca vozilo u pokretu ispred nas, zbog vožnje po lokvama, makadamu…
  • Statistički je kod auta koji su parkirani u garažama i na taj način manje izloženi vremenskim utjecajima životna dob brisača puno dulja nego kod auta koji su parkirani vani i izloženi svim vremenskim prilikama (UV svjetlosti, velikoj vrućini ili velikim hladnoćama, smrznutom staklu, prljavštini koja se nakuplja na staklu auta koji stoji na otvorenom, itd.).

Kada je vrijeme za zamjenu brisača i zašto su loši brisači opasni?

Kao što dakle vidite iz gore navedenog, čimbenika koji utječu na životnu dob brisača je puno. Moramo biti svjesni da su brisači tzv. „potrošni materijal“, zbog čega se zamjena brisača preporuča najmanje 1x godišnje, odnosno po potrebi. Naime, loši brisači uvelike smanjuju vidljivost tokom lošeg vremena, a posebice noću kada je vidljivost već sama po sebi loša. Slabija vidljivost znači veću opasnost u prometu, kako za vas, tako i za ljude oko vas.

Osim već spomenutog, staklo mogu oštetiti i stari (tvrdi) brisači. Naime, s vremenom gumica brisača postaje sve tvrđa, a tvrda gumica na staklu ostavlja mikro ogrebotine koje mogu biti vrlo neugodne, posebice kada vozimo u smjeru sunca. Zbog toga preporučujemo pravovremenu zamjenu brisača jer se oštećeno vjetrobransko staklo ne može spolirati te nam ne preostaje ništa drugo osim zamjene stakla koje može biti vrlo skupo.

U ekstremnim slučajevima loši brisači mogu i snažnije oštetiti vjetrobransko staklo. Naime, ako metlice brisača već duže vrijeme nisu bile zamijenjene, gumica se može rastrgati, a to može dovesti do klizanja metalnog okvira brisača po staklu. Budući da se takva oštećenja na staklu ne mogu sanirati, zamjena stakla je nužno potrebna jer takvo klizanje uzrokuje trenutačna oštećenja vjetrobranskog stakla.

Brisači nisu više upotrebljivi kada za sobom počnu ostavljati crtice vode, na staklu ostavljaju tragove »sumaglice«, počnu »preskakivati« ili ispuštati čudne zvukove. Sve to su znakovi da se vaši brisači opraštaju (odnosno da su se već oprostili) te da je krajnje vrijeme da ih zamijenite. U načelu važi pravilo da je brisače potrebno zamijeniti odmah čim nam se učini da nam zbog svojeg površnog djelovanja ometaju 100 % savršen pogled na cestu. Dakle, kao što kaže naš slogan, odaberite vidljivost – odaberite sigurnost!

Potražite brisače za vaš auto ↓

Upotrijebite tražilicu (odaberite marku, model i godište) i potražite koji su odgovarajući prednji brisači (metlice brisača) i zadnji brisači za vaš auto.

Vaš auto nije na popisu? Kliknite OVDJE.

Za dodatna pitanja i pomoć kod kupnje nazovite nas na 01 7757 097 ili nam pišite na info@brisaci.hr

U slučaju kupnje veće količine kontaktirajte nas putem gore navedenog kontakta i priznat ćemo vam popust.